среда, 25. август 2010.

Averziona terapija

Averziona terapija je forma psihijatrijskog ili psihološkog lečenja u toku kog je pacijent podlegnut nekom stimulansu dok je se u njemu u isto vreme stvara osećaj neprijatnosti.

Ovo čini da pacijent počne da povezuje stimulans sa neprijatnim osećajem da bu se sprečilo određeno neželjeno ponašanje. Ova vrsta terapije se najviše koristi za lečenje alkoholizma i narkomanije kao i drugih oblika zavisnosti kao na primer, grickanje noktiju.

Ovakvo lečenje je u upotrebi još od 1932. godine.

Averziona terapija menja pozitivne asocijacije vezane za izgled, miris i ukus alkohola ili drugih narkotika. Studije koje su pratile napredak pacijenata 6 i 12 meseci posle lečenja pokazale su da je averziona terapija doprinela značajno boljim rezultatima. Rata apstinencije je bila povećana. Nije bilo više napuštanja lečenja kod pacijenata koji su učestvovali u averzionaoj terapiji od pacijenata koji su primali druge vidove terapije.

Bezbolno skidanje sa droge i prateće metode lečenja bolesti zavisnosti se vrše na ruskoj privatnoj klinici Dr Vorobjev u Beogradu. 

Нема коментара:

Постави коментар