уторак, 17. август 2010.

Heroinska zavisnost

Heroinska zavisnost je opaka bolest. I to ne samo zbog rizika od predoziranja i snage zavisnosti koja se stvara. Postoje mnogi drugi zdravstveni rizici povezani sa ovim problemom:

Zdravstvene komplikacije heroina:

Kao i  mnoge druge ilegalne droge, heroin stvara jaku zavisnost. Dugotrajna upotreba heroina menja molekularnu strukturu mozga i neurohemijski sastav. Ove fizičke promene čine zavisnika veoma vezanim za heroin.

Heroinska zavisnost stvara povećanu toleranciju na ovu supstancu i njen efekat. Potrebne su sve veće i veće doze heroina da bi se postigla prvobitna euforija. Vremenom, heroinska groznica postaje toliko jaka da je jedina svrha narkomana da nađe drogu.

Osim zavisnosti koju stvara, heroin sa sobom nosi mnogo druge bolesti: Rizik od HIV-a ili side i hepatitisa B i C je mnogo veći nego kod ostale populacije. Veruje se da je 60-90% instravenoznih narkomana zaraženo virusom hepatitisa C.

Seks bez zaštite i nuđenja usluge seksa u zamenu za drogu su još neke od opasnosti kojima se podležu narkomani.

Druga oboljenja vezana za heroin:

Ovo su pojave i oboljenja koje se često javljaju kod heroinskih zavisnika:

- zapaljenja i čirevi
- bakterijske infekcije srčanih zalizaka
- bekterijske infekcije koje se prenose krvlju
- oboljenja bubrega
- oboljenja jetre
- infekcija pluća
- zapaljenje pluća
- ožiljci na venama i kolaps vena zbog intravenoznog korišćenja
- tuberkuloza

Supstance kojima se "seče" ulični heroin i druge ilegalne droge koje se kupuju na ulici se mogu gomilati u arterijama ako se ne rastvore dobro. Ovaj proces može dovesti do smrti ćelija na mestu gde se ove materije sakupljaju i tada može doći do infekcije pluća, jetre, srca i mozga.

Takođe, ove supstance se mogu taložiti u krvotoku i izazvati burnu reakciju imunog sistema. Rezultat toga je alergijska reakcija i upala koja može dovesti do artritisa i drugih zapaljenskih procesa.

Heronska i druge bolesti zavisnosti se mogu lečiti na privatnoj ruskoj klinici Dr. Vorobjev u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар